Mirto, Mirto, Mirto.

sardinie vakantie: mirto plukken!DE likeur van Sardinie is Mirto. Deze typisch Mediterraanse struik groeit over het hele eiland en heeft een hele specifieke, kruidige geur. Als je de blaadjes kneust ruik je deze geur. Eind zomer begint deze struik te bloeien en vanaf eind november komen er bessen aan. De takjes van deze plant worden ook veel in Israel gebruikt bij verschillende festiviteiten en tevens zou Mirte een gelukbrenger zijn en vruchtbaarheid brengen.

Toni wordt er vooral gelukkig van, want hij maakt van deze bessen zijn beroemde eigengestookte Mirto likeur, waar iedereen van kan genieten tijdens onze sardijnse diners. Ook gebruikt hij de takken van de Mirte om het vlees in te leggen voordat het op de BBQ gaat. Zo krijgt ook het vlees een aromatische smaak mee.

Het zoeken en plukken van de Mirte is een heel karwei. Gelukkig is er bij ons achter, even iets meer het binnenland in een "Mirtostraat" waar zelfs een Mirtoboom staat , waar we al een heel mandje vol kunnen plukken. Niet alle bessen zijn geschikt en onder streng toezicht van de chef plukken we een voor een de mooiste en dikste donkerblauwe bessen voor een volle smaak.

Komend jaar kan er dus weer volop genoten worden van zelfgemaakte Mirto!

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mirte