Carignano del Sulcis verkozen tot beste druivensoort van Sardinie!

Niet uniek, maar zeker zeldzaam zijn de pre/ philoxera wijngaarden in Italië maar ook in de wereld. Eén van de meest bijzondere is de Carignano del Sulcis in Calasetta op het schiereiland Sant Antioco, ten Zuidwesten van Sardinië.  De gemiddelde leeftijd van een wijngaard in Calasetta is 50 jaar maar er zijn er zelfs van 150 jaar oud!  Allemaal verbouwd op Piede Franco( eerlijke voet), dat wil zeggen dat er geen Amerikaanse wijnplant aan te pas gekomen is om de wijnplantjes te beschermen tegen het philoxera virus. Dit komt voornamelijk door de zanderige grond (sommige wijngaarden staan gewoon aan het strand) waardoor de wortels dieper op zoek gaan naar water. Door de conservatieve methode van snoeien, houdt men elk jaar 3 wijnstokken over waar maar maximaal 1 kilo druiven aan komt. Het gaat hier dan om een excellente druif die zorgt voor de hoge kwaliteit van deze bijzondere wijn.

De Gambero Rosso, de meest bekende en prestigieuze prijs in Italië die kan worden toegekend aan wijn, is eindelijk gegeven aan de zeer bijzondere wijn gemaakt van de druivensoort Carignano del Sulcis. Maar liefst 4 verschillende rode wijnen uit Zuidwest Sardinië hebben 3 bicchieri toegewezen gekregen van de jury. Te weten de Is Arenas Riserva van Sardus Pater uit Sant Antioco, de Tupei van Cantina di Calasetta, de Terre Brune Superiore van Cantina di Santadi en de 6 Mura van 6 Mura.

De Carginano del Sulcis is een druivensoort die alleen wordt verbouwd in Sulcis, te weten de zuidwestregio van Sardinië. De meest karakteristieke wijn verkrijgt men van de Carignano del Sulcis die op het schiereiland Sant Antioco wordt verbouwd. De bodem, de manier waarop de wijnstok groeit, het klimaat en de wind zijn hierbij het meest optimaal om het beste product te krijgen.

Voordelen zijn de lage kosten, de goede weerstand tegen droogte, een goede balans tussen plant en bodem en de hoge leeftijd van de wijnstokken. Men kan makkelijk en goedkoop een nieuwe wijnstok maken door een wijntak onder de grond te brengen in plaats van hem te snoeien. Daaruit groeit dan een nieuwe plant. Nadelen ervan zijn dat het veel tijd vergt. Een wijnboer is elke dag in zijn wijngaard bezig. Er is geen bescherming tegen ziektes dus bij een slecht jaar met veel regen kunnen er schimmels ontstaan of andere ziektes. Dan verliest men de oogst. Maar de natuurlijke invloed op het eiland, bijvoorbeeld de Mistral wind, zorgt er weer voor, dat er weinig insecten bij de vruchten kunnen komen.  Een zeer biologische manier van wijn verbouwen dus, hetgeen veel dedicatie en aandacht vergt van de wijnverbouwer, maar waardoor het eindproduct een kwalitatief zeer hoge waarde heeft.

Veel wijnboeren hebben maar kleine wijngaarden en verkopen een deel aan de cantina’s maar zij maken ook zelf wijn van hun eigen druiven. Het gaat hier vaak om een lange traditie van generatie op generatie en zij hebben langs deze weg hun eigen methode ontwikkeld om de wijn volgens hen zo goed mogelijk te maken. Dit kan verschillen van wijnboer tot wijnboer en zorgt zo voor een unieke smaak van de wijn.

Toni en Monique van  Ecolounge Sardinia kopen hun wijn voornamelijk direct van deze wijnboeren. De prijs per liter is inmiddels wat duurder geworden, vanwege de kleine productie en de onkosten die betaald moeten worden. Dat geeft echter niet, want het is belangrijk dat deze traditie in stand gehouden wordt, zodat er gezonde en voornamelijk biologische wijn blijft bestaan. Ze organiseren ook  fair trade wijnproeverijen, een wijnproeverij van 2 rode, een witte en een rosé wijn allemaal gemaakt door verschillende wijnboeren. Deze proeverij kunt u al vanaf 2 personen boeken en is inclusief een proeverij van verschillende sardijnse antipasti en zelfgemaakte olijfolie op vers gebakken brood. De wijnen van de wijnboeren zijn ook biologisch vanwege het minieme wat gebruikt wordt om de wijn langer houdbaar te maken. Deze wijnen dienen dan ook binnen een jaar geconsumeerd te worden, maar dat is bij Ecolounge Sardinia geen probleem!